Monday, September 7, 2009

Di Sebalik Warna Beras

Jika selama ini anda berpendapat bahawa beras perang adalah satu-satunya alternatif bagi menggantikan beras putih demi menjaga kesihatan, maka sudah tiba masanya utk anda mengubah pendapat tersebut. Sebenarnya, masih banyak lagi perkara tentang beras yg perlu kita tahu. Warna-warna beras, misalnya bukan hanya hidangan, malah ia juga membekalkan nutrisi yg baik utk kita semua.

BERAS MERAH

Utk kesihatan: Ia mempunyai lebih daripada dua kali ganda zat besi berbanding beras perang. Ia juga mengandungi zink dan kalsium, selain phytonutrients seperti phenolics yg mempunyai fungsi anti oksidan.

Cadangan penyediaan: Gantikan beras putih atau beras perang dengan beras merah dalam resipi masakan kerana khasiat yg anda perolehi sangat banyak.

BERAS UNGU

Utk kesihatan: Ia mengandungi zat besi yg tinggi dan merupakan sumber terbaik protein. Ia juga mengandungi anthocyanins yg terbukti tidak mudah terbakar dan fungsi melindungi diri daripada penyakit jantung serta kanser.

Cadangan penyediaan: Beras ungu sedikit melekit boleh digunakan untuk menyediakan puding nasi kerana rasa manis yg ada padanya.

BERAS HITAM

Utk kesihatan: Ia kaya dengan serat iaitu hampir dua kali ganda berbanding beras perang atau merah. Selain itu, beras hitam juga mengandungi zat besi, protein dan tidak mudah terbakar.

Cadangan penyediaan: Teksturnya yg padat dan rasa kekacang yg ada padanya menjadikan ia sesuai dimakan bersama tuna panggang.

Aneka Khasiat Kacang

Aneka kekacang yg dijadikan ramuan kek, mufin mahupun biskut raya bukan hanya sedap dimakan. sebaliknya, kekacang ini memiliki khasiat tersendiri terhadap kesihatan manusia.

MACADAMIA
Dikenali sebagai Queensland nuts, kacang berasal dari Australia ini sering dijadikan ramuan pencuci mulut. Macadamia mengandungi 70 peratus lemak sihat serta kaya dgn kalsium, zat besi, fosforus, magnesium dan tiamin. Pengambilan secara berterusan dapat  membantu memulihkan ketagihan alkohol, memulihkan gangguan hati, mengatasi anemia dan memperbaiki sistem kekebalan tubuh.



PECAN
Kacang pecan yg dicincang lazimnya digunakan sebagai campuran kek atau biskut selain enak ditaburkan di atas aiskrim. Seperti macadamia, pecan juga memiliki 70 peratus lemak sihat, 70 peratus asam lemak oleat (Omega 9) dan 26 peratus asam lemak linoleat (Omega 6). Kajian Universiti Loma Linda, Amerika mendapati kacang pecan dapat menurunkan kadar lemak di dalam darah. Selain itu, pecan juga mampu memperbaiki sistem saraf. Kandungan vitamin E dan antioksidan yg terdapat di dalamnya sangat berguna utk memperbaiki sel-sel rosak bagi pesakit jantung.


WALNUT
Terbagi kepada tiga jenis iaitu Persian walnut, Black walnut dan Butter nut, walnut digelar sebagai longevity fruit kerana dapat membantu memanjangkan usia. Pengambilan segenggam walnut setiap hari dapat membantu mencegah serangan penyakit jantung kerana kandungan lemak sihat linolenat (Omega 3) dan kandungan protein yg terkandung di dalamnya. Di dalam walnut juga terkandung magnesium, tembaga dan asam ellagat, sejenis flavonoid yg dapat mencegah pertumbuhan sel-sel kanser. Manakala fitosterol berperanan sebagai pelindung jantung, menguatkan paru-paru dan ginjal. Sedangkan kandungan serat yg tinggi membantu fungsi usus besar.


PISTACHIO
Merupakan makanan kaum bangsawan zaman Romawi kuno, kacang pistachio kaya dengan zat besi, folat, kalium, asam pantotenat, niasin, riboflavin dan zing. Pengambilan 50 biji kacang pistachio akan membekalkan sepuluh peratus keperluan serat, vitamin B6, tiamin, magnesium dan fosforus. Kacang berwarna hijau ini juga mengandungi banyak fitoterol yg dapat menurunkan risiko terkena penyakit jantung serta beberapa jenis kanser. Selain itu, pistachio juga merupakan sumber unggul utk menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL), meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL) di dalam tubuh manusia, melindungi usus serta menguatkan hati dan ginjal.

Sunday, September 6, 2009

Syoknya Kekacang!

Menurut laporan Kajian Kesihatan dan Pemeriksaan Kebangsaan (NHANES) dari tahun 1999 hingga 2002, individu yg mengambil kekacang di dlm menu harian akan lebih mudah utk mengurangkan berat badan serta mengecilkan saiz ukuran pinggang berbanding mereka yg tidak megambil hidangan berkenaan.

KACANG DHAL
Sangat tinggi kandungan protein dan tentunya asid amino juga. 100 gm kacang dhal mengandungi 26 gm protein. Bagaimanapun, ia masih kekurangan dua asid amino penting yg lain iaitu 'isoleucine' dan 'lysine'. Jadi, bagi melengkapkan kandungan keduanya, anda perlu menikmatinya dgn beras perang atau makanan tinggi gandum seperti capati. Kacang dhal juga seharusnya menjadi pilihan individu yg 'vegetarian' kerana satu hidangannya mengandungi kira-kira 60 peratus kandungan zat besi dari jumlah keperluan harian.

KACANG SOYA
Isoflovan soya dipercayai dpt membantu mempertingkatkan kesihatan payudara dan rahim di samping membantu memperkuatkan tulang seterusnya mencegah osteoporosis. Kandungan lesitin di dlm soya pula membantu melancarkan aliran darah, menyahtoksin bahan buangan dlm sel-sel, membantu mempertingkatkan fungsi ginjal, jantung dan hati serta membantu melambatkan proses penuaan kulit.

KACANG PIS
Sumber terbaik bagi protein, vitamin B, magnesium, fosforus, mangan, zat besi, serat dan potasium. Kacang pis juga kaya dgn bahan antioksidan yg baik utk kulit. Kacang pis yg diambil kerinh masih mengandungi nutrisi yg sama dgn kacang pis segar. Bagaimanapun, jumlah nitrisinya sedikit berkurangan.

KACANG PANGGANG
Ia rendah lemak tetapi tinggi kandungan protein dan serat. Kacang panggang juga membekalkan mineral seperti zat besi, asid folik, zink dan potasium. Ia juga boleh dijadikan diantara menu utk deit yg lebih seimbang. Ini kerana kandungan protein di dlmnya membantu mengekalkan kesihatan tulang dan otot di samping mampu membantu anda rasa lebih kenyang dan puas setelah makan. Bagaimanapun, kacang panggang yg ditinkan selalunya tinggi kandungan gula dan garam. Justeru itu, pilihlah yg rendah kandungan keduanya.

KACANG KUDA
Kandungan seratnya yg tinggi membantu mengawal pemakanan selain membantu menyalurkan karbohidrat bagi mereka yg mempunyai masalah insulin atau diabetes. Kacang kuda popular dinikmati rebus. 100 gm kacang kuda rebus mengandungi 164 kalori, 2.6 gm lemak (hanya 0.27 gm lemak tepu), 7.6 gm serat diet dan 8.9 gm protein. Bagaimanapun bagi mengekalkan khasiatnya, tidak perlu ditabur garam sewaktu merebusnya.

Kenali Gejala Keputihan

Keputihan yg normal boleh berlaku pada beberapa hari sebelum tiba haid, ketika keghairahan seks, kehamilan dan klimakterik atau selepas menopaus. Begitu juga sebelum tiba haid dan ketika hamil atau berlaku perubahan paras hormon yg meningkat. Semua ini menyebabkan banyak keputihan atau cecair jernih yg melekit keluar dari faraj. Tanda-tanda keputihan yg berpenyakit termasuklah pertukaran warna dari jernih, putih ke kuning atau kehijauan atau berdarah.

Sekiranya keputihan terlalu banyak, kadang-kadang ia keluar secara berketul-ketul kecil, gatal dan berbau. Tanda-tandanya pula adalah seperti bengkak, pedih atau sakit pada alat kelamin. Sekiranya jangkitan merebak ke rahim atau sistem peranakan, wanita akan mengadu sakit pada bahagian bawah abdomen serta demam. Namun begitu, seelok-eloknya wanita yg mengalami masalah keputihan dinasihatkan berjumpa doktor utk mendapatkan pengesahan sama ada ia berpenyakit atau tidak, supaya rawatan dpt diberikan sebelum penyakit serius.

Langkah-Langkah Pengawalan

Walaupun masalah keputihan yg anda alami tidak terlalu serius, namun kebersihan diri haruslah diutamakan utk diri sendiri di samping memulihkan masalah ini.

* Basuh tangan sebelum dan selepas menyentuh alat kelamin.

* Penggunaan pencuci vagina boleh dilakukan utk memastiakn kebersihan sekitar vagina. Bagaimanapun, penggunakan yg terlalu kerap tidak disyorkan kerana ia boleh membunuh 'bakteria baik' yg sedia ada di vagina anda. 'Douching' tidak digalakkan semasa mengandung kerana ditakuti udara boleh masuk ke dlm sistem badan melalui vagina. Ini nyata meninggalkan kesan yg buruk.

* Pengaliran udara di bahagian sulit dapat dikekalkan dgn penggunaan pakaian dari kain kapas yg selesa serta pakaian yg tidak terlalu ketat.

* Ambil probiotik setiap hari. Ia boleh didapati di dlm yogurt atau tablet/kapsul yg dijual di farmasi. Pengambilan bawang putih juga turut membantu.

* Kurangkan pengambilan gula dan karbohidrat yg diproses. Oleh itu makanan seperti mi, roti, kek dan sebagainya haruslah dikurangkan.

Air Kosong Ubati Keputihan

Selain cara traditional dan rawatan moden, kaedah semulajadi tetap berkesan mengubati keputihan. Minum air dgn jumlah yg banyak dan mencukupi 8 gelas setiap hari mampu merawat keputihan. Kandungan jumlah air yg mencukupi dpt menstabilkan hormon dgn baik. Pakailah 'pantyliner' utk rasa lebih selesa.

Thursday, September 3, 2009

Khasiat Cuka Apple (Apple Cider Vinegar)

Cuka apple atau 'apple cider vinegar' merupakan cuka paling kuat dan sihat berbanding cuka-cuka yg lain. Cuka epal mengandungi zat yg sama seperti buah epal seperti 'pectin' (serat larut yg mengikut kolesterol dan menariknya keluar daripada tubuh), beta kerotin, potassium, enzim dan asid amino yg terbentuk semasa proses fermentasi.

Kandungan potassium yg tinggi mendorong sel da organisme tumbuh sementara enzim membantu meningkatkan reaksi kimia dalam tubuh. Cuka epal mengandungi kalsium utk menjaga kesihatan tulang, membantu pengerakan saraf dan mengatur kontraksi otot. Zat besi yg terkandung di dlmnya baik utk kesihatan darah dan kandungan magnesium baik utk jantung. Cuka epal juga membolehkan perut menghasilkan asid 'hydrochloric' yg membantu pencernaan.

Apple Cider Vinegar Detox

Apple Cider Vinegar is a naturally detoxifying product that gently removes toxins from the body, purifies your blood and builds your immune system. From being almost unknown a few years ago, it has gained in popularity to the point that it now forms the basis of many diets and detox plans.

ACV is great for your health - it has antibacterial properties to fight germs, and also balances vitamin deficiencies caused by poor nutrition - but it has wonderful cleansing properties too.

Apple Cider Vinegar is full of antioxidants that neutralize free radicals and help slow down the aging process. It is also great for breaking down mucus in the body and encouraging the lymphatic system to eliminate wastes.

Home Remedies To Reduce Blemish

Blemishes are marks on the skin due to boils, pimples, acne, itching, rashes or some other skin problems. Some blemishes are too dark that they spoil the beauty of a person and are difficult to hide by make up. Hiding the blemishes with make up as foundation and Concealers are a temporary solution.

When there are marks of pigmentation or blemishes due to suntan, then it takes more time for them to disappear. Many people choose laser therapy to reduce those marks. But there are many things available in our kitchen, which can reduce the blemishes from the skin to high extent.

Here are few home made solutions, which if applied on the skin reduce the blemishes, or if the blemishes are light then they can even disappear:

* Lemon is the best thing available in our kitchen to reduce the marks and blemishes from the skin. It can be applied directly on the skin or can be mixed in many other things and packs to be applied on the skin.

* You can rub a lemon peel on the skin with a little sugar on it or without the sugar. After rubbing it leave it on the skin for at least 10 minutes. If you practice this regularly you can reduce the acne and pimple marks finely.

* Here is a homemade pack, which reduces the blemishes from the skin and improves the complexion. Take two spoonful of gram flour, add a pinch of turmeric to it as turmeric have some agents in it which reduces the marks, few drops of lemon juice and make a paste with a spoonful of curd. Apply this pack on the face regularly and you will notice drastic changes in your skin.

* Grate potatoes, wrap them in a cloth and take out the juice. Mix few drops of lemon juice and honey to it and apply it on the face. If you don't want to apply it all over the face then apply only on the marks. Wash off after 20 minutes. Potato has bleaching agents, which reduces the blemishes. It's better if you apply on the entire face as it is very useful in reducing pigmentation and marks caused by sun tan and burn.Make a mixture of tomato juice and lemon juice. You can fill it in a bottle and keep it in the refrigerator. You can apply this mixture on your face daily with a cotton ball. It lightens the skin tone and facial hair and reduces the blemishes.

* A combination of honey and lemon with a pinch of turmeric to it reduces the marks and blemishes if applied on the skin regularly.

* Sandalwood is very good in keeping the complexion clear and reducing the blemishes. You can apply sandalwood paste on skin made with rose water. It even soothes the acne, pimples and boils from the skin.

* A paste of neem leaves or boiled neem leaves water if applied on the skin reduces the blemishes.

* You can rub a papaya peel and banana peel on the skin and leave it for at least 15 minutes. It reduces the blemishes from the skin.

* Honey added in milk powder helps in reducing the blemishes if applied on the skin.

* If you have real dark blemishes on the skin make a powder of dry lemon peels and orange peels. You can keep this powder for further usage. Whenever you want add some rose water or curd water to it and apply on the skin. Its regular usage reduces the spots and blemishes from the skin.

* A paste of honey and turmeric reduces the marks if applied on the skin regularly.

* For better and fast results you can apply grated potato on your skin. Leave it on at least for 30 minutes. Rinse off with water after 30 minutes. Try this at least once a week to reduce the marks.

* Orange abstracts are very useful for the skin and reducing the marks and in evening out the skin tone. You can dry orange peels in the sun and make a powder of it. Apply this powder by making a paste of it on the skin with rose water, milk cream or curd. It lightens the skin tone also.

* Drink lots of water to keep the skin hydrate and detoxified.

* Whenever you make orange or sweet limejuice at home apply some with cotton ball on the skin and leave it on for half an hour. Rinse off after few minutes. It helps in lightening the facial blemishes.

* Soak almonds in water overnight. In the morning peel them off, make a paste and add some honey and lemon juice to it. It you apply this everyday on your skin for 15 minutes; you can get a beautiful blemish free skin with a clear complexion.

So try all these options to clear away the blemishes from your skin with the fear of no side effects

Khasiat Susu Kambing

Susu kambing paling berkesan dan lebih berkhasiat jika dibandingkan dgn susu lembu. Pengemar susu kambing menyatakan susu kambing lebih banyak khasiatnya dlm menyembuhkan penyakit dalaman.

Sunnah Rasulullah yang telah dilupakan

Susu kambing dpt menjadi alternatif bagi pengguna yg mempunyai alergi terhadap susu lembu. Boleh jadi itulah hikmahnya mengapa dlm riwayat-riwayat sahih tentang kehidupan Nabi Muhammad SAW dan para sahabatnya kita temui kisah mereka minum susu kambing dan bukan susu lembu.

Rasulullah saw. pernah bersabda sebagaimana yang diriwayatkan dalam HR. Muslim bahwa Islam datang dalam keadaan asing dan pada akhirnya akan datang suatu masa di mana Islam akan menjadi asing kembali. Karana dalam memahami dan mempraktikkan ajaran-ajaran Islam seorang muslim diperintahkan Allah SWT. untuk meneladani Rasulullah saw. (QS. 33: 21)[1], maka dalam sejarahnya terdapat pula masa di mana praktik meneladani semaksimal mungkin seluruh sikap dan perilaku sehari-hari Rasulullah – termasuk kebiasaan makan dan minumnya – mengalami masa awal yang asing dan masa kemudian yang asing pula.

Di antara jenis minuman yang biasa diminum oleh Rasulullah saw. adalah susu kambing segar, yakni langsung diminum sesudah diperah dari ambing kambing (kisah Abdullah bin Mas'ud pada masa remaja saat dia menggembalakan kambing milik Uqbah bin Mu'aith)[2]. Namun, berapa peratus dari penduduk muslim di seluruh dunia ini – terlepas dari kemampuan ekonominya – yang punya kebiasaan minum susu kambing? Atau lebih spesifisik lagi: berapa peratus dari seluruh kaum muslimin di dunia ini yang tahu akan manfaat susu kambing?

Khasiat Susu Kambing Bagi Kita

Jarang yang tahu, ternyata selain padat dgn gizi, susu yang beraroma khas ini berkhasiat tinggi bagi kesihatan. Sejumlah penyakit seperti gangguan pencernaan, TBC, dan disfungsi seksual boleh diatasi dengan mengambil susu kambing.

Di sisi lain, minum susu kambing sebagai makanan tambahan ( food supplement ) diketahui dapat mengurangi gangguan pernafasan, seperti asma, bronkitis, bahkan juga rematik. Selebihnya, karana susu kambing mampu mengurangi lemak dalam tubuh, minuman ini pun boleh menghaluskan kulit.

Meski begitu, sesungguhnya mekanisme kerja susu kambing dalam mengatasi berbagai gangguan penyakit dalam tubuh belum diketahui secara pasti karena penelitian tentang itu masih sangat terbatas dan umumnya hanya dilakukan di negara-negara Asia.
Hanya, yang jelas, susu kambing mengandung zat bioaktif yang mampu menjaga keseimbangan hormon dalam tubuh. Selain itu, khasiat susu kambing akan lebih efektif bila peminumnya selalu menjaga kesihatan tubuh, misalnya dengan bersukan.

Keistimewaan Susu Kambing

Kaya Protein, enzim, mineral, vitamin A, dan Vitamin B (riboflavin). Beberapa jenis enzim juga terdapat dalam susu kambing, antara lain : Ribonuklease, Alkalin Fosfate, Lipase, dan Xantin Oksidase. Sementara beberapa mineral yang terkandung dalam susu kambing yaitu Kalsium, Kalium, Magnesium, Fosfor, Klorin dan Mangan.

Mencegah penyakit demam kuning.

Mencegah penyakit sendi-sendi dan buah pinggang.

Mencegah penyakit lemah jantung.

Mencegah penyakit darah tinggi/pening-pening.

Mencegah batuk kering.

Mencegah penyakit yg menyerang jantung, limpa dan hati.

Mencegah penyakit saraf yg dialami apabila usia semakin lanjut.

Cukup bermanfaat bagi mereka yg mengalami lemah tenaga batin.