Thursday, January 10, 2013

Rawat Gastrik Anda

Gastrik Punca dan Perawatannya

Apa itu Penyakit Gastrik?

Gastrik antara penyakit lazim dan secara umumnya ia boleh dibahagikan kepada dua jenis iaitu gastritis (keradangan lapisan mukosa yang melapik dinding perut) dan ulser perut atau peptik pada lapisan sel yang lebih dalam (lebih teruk berbanding gastritis). Lazimnya, keradangan berpunca daripada jangkitan bakteria helicobacter pylori (H. pylori) yang menjadi penyebab utama kepada kebanyakan ulser perut. Penghidap gastrik yang kronik biasanya dinasihatkan untuk makan mengikut aturan masa kerana boleh memudaratkan diri.

Apakah Punca Kepada Gastrik?

Sel perut menghasilkan asid hidroklorik (dengan pH 1 hingga pH 2) yang berfungsi untuk mencerna makanan. Asid ini amat kuat sehingga mampu menghakis kulit jika tersentuhnya. Sel perut menghasilkan lapisan mukosa (lapisan pertahanan) sebagai pelindung daripada kesan asid hidroklorik tersebut. Jika seseorang mengadu sakit perut ketika lapar, ia menandakan asid hidroklorik terlalu banyak dalam perut dan sebaliknya jika sakit perut selepas makan, ia mungkin menandakan masalah ulser perut kerana lapisan mukosa yang sudah lemah.

Pengeluaran atau rembesan asid hidroklorik berlaku apabila ada makanan untuk memulakan proses pencernaan dan gastrik akan berlaku apabila tiada keseimbangan antara kuantiti rembesan asid hidroklorik (terlalu banyak) dengan kekuatan lapisan pertahanan (menjadi lemah). Jika lapisan pertahanan ini menjadi lemah, ulser akan berlaku kerana asid hidroklorik boleh sampai ke sel dan menyebabkan keradangan.

Apakah Simptom-simptom Penyakit Gastrik?
  • Sakit perut di bahagian atas perut atau abdomen.
  • Senak, berangin atau pedih.
  • Rasa tidak selesa.
  • Kembung, sendawa berulang kali dan kerap kentut selepas makan.
  • Mual, loya dan muntah.
  • Hilang selera makan.
  • Penurunan berat badan.
  • Najis menjadi hitam seperti tar.
  • Muntah berdarah atau berwarna gelap seperti kopi.
Kenapa Gastrik Boleh Berlaku?
  • Penggunaan ubat penahan sakit seperti aspirin, ibuprofen dan naproxen.
  • Pengambilan alkohol, kokain dan rokok yang berlebihan.
  • Stres.
  • Gangguan auto imun.
  • Penyakit crohn - penyakit keradangan pada usus yang dapat mempengaruhi setiap bahagian dari saluran pencernaan ( dari anus ke mulut)
  • Radiasi dan kemoterapi.
  • Pengaliran semula hempedu ke dalam perut.
  • Rembesan asid gastrik yang berlebihan.
  • Jangkitan kuman/parasit, terutamanya di kalangan mereka yang lemah sistem ketahanan badannya.

Bagaimana Merawat/Mengurangkan Masalah Gastrik?
  • Menetapkan waktu makan secara teratur dan berdisplin. Jangan sesekali skip makan pada waktunya
  • Kurangkan pengambilan makanan ringan, jeruk, asam boi, dan juga mi segera. Kalau boleh JANGAN ambil langsung.
  • Kurangkan minuman berkafein, teh, minuman berkarbonat, minuman yang masam-masam (seperti sunquick pekat, air limau nipis, air asam jawa)
  • Untuk gastrik tahap kronik ELAKKAN makan makanan yang mengandungi yis (ibu roti) seperti roti, donut,pau dan yang seangkatan dengannya
  • Kurangkan makan makanan yang pedas atau terlalu masam (seperti cuka)
  • Hadkan pengambilan makanan seperti ayam dan daging (seelokknya makan ikan)
  • Kurangkan pengambilan makanan yang mudah menyebabkan kembung perut atau berangin seperti ubi kayu, pulut, keledek, kentang, pisang nangka, pisang tanduk, cempedak / nangka, rebung
  • JANGAN SESEKALI mengambil ubatan gastrik tanpa nasihatan doktor anda (milk of magnesia* adalah kurang digalakkan kerana mungkin menyebabkan gastrik anda bertambah teruk)
  • Anda haruslah mengamalkan susu segar dan susu penuh krim 3-4 gelas sehari. Susu Low fat/HL adalah tidak sesuai sama sekali
  • Petua menghilangkan gastrik ( sakit perut teramat sangat / muntah / demam) - ambil secekak pucuk jambu batu, rebus dengan 3 sudu ketumbar, rebus dengan 3 gelas air dan masak hingga menjadi 1 gelas. Bahagikan air ini kepada 3 bahagian, minum 1 bahagian air rebusan ini tiga kali setiap 4 jam.
                                                                                                           sumber

Bagaimana ESP(Soy Protein Isolated Powder) boleh membantu?


ESP merupakan sumber protein unggul daripada kacang soya merupakan sejenis tumbuhan yang tinggi sifat alkalinya yang dapat meneutralkan keasidan di dalam perut. Di samping itu, nutrien protein yang terkandung di dalam ESP sangat membantu membina sel-sel badan yang baru bagi menggantikan sel-sel lama yang telah rosak akibat hakisan oleh asik hidroklorik berikutan proses pecernaan makanan. ESP juga boleh membuatkan anda berasa kenyang dalam tempoh yang agak lama selain membekalkan tenaga segera kepada tubuh anda kerana kandungan proteinnya yang tinggi.
                                                                                                                                                                             sumber
Pengalaman bersama ESP:

No comments:

Post a Comment