Wednesday, January 16, 2013

Tips untuk Langsing, Cantik dan Menawan

LANGSING CANTIK MENAWAN

Untuk kelihatan langsing, cantik dan menawan seorang wanita sanggup melakukan pelbagai cara. Cara yang cepat sudah tentu menjadi pilihan dan tidak kurang juga berhabis ribuan ringgit untuk mendapat rupa idaman. LANGSING! CANTIK! MENAWAN! BERGAYA! Tetapi adalah lebih bijak sekiranya anda memilih cara yang perlahan asalkan selamat dan berkesan bukan? 

Salah satu caranya ialah dengan berdiet. Walaupun bukan mudah untuk dilakukan namun kebanyakan wanita rela menahan lapar (diet yang SALAH)dan berolahraga berjam-jam (juga cara yang SALAH). Diet yang baik bukanlah dengan hanya ‘berpuasa’ tetapi juga perlu dilihat kepada tabiat pemakanan berdasarkan umur dan aktiviti. Pemakanan harus dijaga diikuti senaman yang mengikut keperluan dan keadaan diri sendiri.

Berikut beberapa panduan yang dapat membantu diet anda menjadi lebih baik dan sihat.Anda tidak perlu berlapar semata-mata untuk LANGSING, CANTIK dan MENAWAN!!
  • Mula memilih hidangan yang direbus, dipanggang, di stim atau dibakar. Kurangkan hidangan bergoreng.
  • Ingatlah, BERLAPAR bukanlah cara terbaik untuk menurunkan berat badan. Makanlah secukupnya dan kawal kalori secara bijak.
  • Pilihlah makanan yang dapat meningkatkan tenaga anda antaranya ialah pisang, kacang dan yogurt rendah lemak.
  • Sentiasa membawa botol berisi air putih ke mana pun anda pergi bagi mengelakkan berlakunya masalah dehidrasi. Juga, mengelakkan anda mengambil minuman bersoda atau bergula secara berlebihan.
  • Detoks membantu mengeluarkan racun dari dalam tubuh.
  • Pilihlah salad yang menyihatkan kerana ada kalanya ia dikombinasikan dengan mayonis atau keju yang tinggi kandungan lemaknya.
  • Carilah teman untuk berdiet bersama. Cara ini dapat membantu anda berdua saling bermotivasi.
  • Elakkan makanan yang mengandungi lemak lebih dari 10 peratus. Baca label informasi nutrisi terlebih dahulu sebelum membelinya.
  • Hindari mengunyah makanan di saat-saat anda kebosanan atau tertekan.
  • Berusaha untuk membuang tabiat buruk yang boleh merosakkan program diet anda.
  • Belilah sebuah juicer dan mulalah membuat jus anda sendiri. Apa kata anda cuba jus sayuran pula kerana ia kaya vitamin dan lebih sedikit fruktosa.
  • Snek baik untuk anda bagi mencegah makan tengah hari atau makan malam secara berlebihan.
  • Tidur yang cukup itu penting! Rasa letih yang berpanjangan akan mempengaruhi anda untuk makan lebih banyak.
  • Sebelum makan, amalkan makan satu mangkuk kecil salad.
  • Sebaiknya, cuba bawa bekal makanan sendiri ke tempat kerja kerana ia lebih mudah untuk anda mengawal pengambilan gula dan kalori.
  • Gigitlah makanan secara perlahan-lahan. Cara ini akan membantu program diet anda dengan lebih baik.
  • Jika anda teringin untuk makan coklat, pilihlah coklat yang rendah lemak.
  • Potong buah-buahan kegemaran anda dalam potongan kecil bagi menggantikan snek yang tidak sihat.
  • Sebaiknya-baiknya elakkan mengambil makanan-makanan ringan.
  • Jika anda gemar makan roti, pilihlah yang bergandum penuh.
  • Catatlah makanan yang anda ambil selama dua minggu. Percayalah, anda akan terkejut melihat hasilnya!
  • Pilihlah mentega yang rendah lemak sahaja untuk mengawal kandungan lemak.
  • Jangan masak sayur-sayuran terlalu lama agar kandungan zatnya tidak terjejas.
  • Sekali sekala anda mungkin boleh memilih hidangan yang pedas bagi meningkatkan metabolisme tubuh.
  • Pilihlah sayur-sayuran hijau dan teh hijau demi kesihatan anda.



Cadangan suplemen/vitamin untuk CANTIK LANGSING DAN MENAWAN:

Produk Detoks Shaklee- Alfalfa Complex, Herb-Lax
Produk Pelarut Lemak/Tingkat Metabolisme - Lecithin, Omega Guard
Produk Protein ( Kekal Otot & Bertenaga) - Cinch, ESP, Mealshake

Produk Kecantikan Wajah - Vivix, Collagen Powder, Vita-C, Vita-E dan B-Complex


Saturday, January 12, 2013

Minuman untuk Kurus

 Minuman Untuk Kuruskan Badan

Adakah minuman manis berwarna-warni menjadi pilihan utama anda untuk diteguk dalam menu harian anda? Minuman kordial, cincau, tebu dan kopi atau minuman bergas memang menarik minat anda untuk diteguk tidak mengira masa terutamanya petang dan malam. Itulah di antara pemuas dahaga yang wajib ada di atas meja santapan anda bukan? 

Bagaimana jika sesekali kita lari daripada kebiasaan,cuba ini: Rendam sehiris lemon di dalam air kosong dan tambahkan ais untuk rasa ekstra dingin? Pastikan tanpa GULA. Ia bukan sahaja bebas kalori, malah turut menyimpan seribu manfaat kesihatan terutamanya anda yang ingin menurunkan berat badan dengan diet sihat. Minuman ini dijadikan sebagai minuman untuk kurus.

Buah lemon, merupakan sejenis buah-buahan asli Asia yang menarik dengan warna kuning terang. Di seluruh dunia, ia biasa digunakan untuk tujuan kulinari seperti diperah menjadi minuman, diramu dalam masakan serta boleh diparut untuk menambah perisa kek atau kuih-muih yang enak. Kandungan jus lemon diperkaya dengan 5-6% asid sitrik, seterusnya menitipkan rasa masam di sekitar paras pH 2-3. Amat sesuai untuk mereka yang ingin mengurangkan lemak-lemak berlebihan. Minuman untuk kurus katakan...

Sebiji lemon mampu menghasilkan kira-kira tiga sudu besar pati jus berkuantiti 50ml. Bagi memudahkan ia diperah, lemon perlu disimpan dalam suhu bilik agar jusnya lebih mudah dikeluarkan. Ia mengandungi manfaat karbohidrat, lemak, protein, thiamine (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niasin (vitamin B3), asid panthothenic (vitamin B5), vitamin B6, folat (vitamin B9), vitamin C, kalsium, zat besi, magnesium, fosforus, potassium dan zink.

Bagi anda yang masih baru mengenali buah ini, menikmati lemon boleh dilakukan melalui beberapa gaya masakan seperti mencuba resipi ayam bersos lemon.

Khasiat Sebiji Lemon.
  • Lemon kaya dengan antioksidan yang menyahaktifkan radikal bebas dan menghalang pelbagai penyakit berbahaya seperti strok, penyakit kardiovaskular dan kanser.
  • Jus buah ini membantu menurunkan tekanan darah dan meningkatkan paras kolesterol baik (HDL).
  • Titisan pati lemon pekat di dalam air panas dipercayai dapat membersihkan sistem penghadaman dan hati.
  • Pengambilan jus sitrus ini membantu meningkatkan produksi antibodi di dalam darah untuk menentang pelbagai jangkitan dan serangan mikroorganisma.
  • Kajian menemui khasiat anti-karsinogenik di dalam lemon untuk merendahkan risiko kanser kolon, prostat dan payudara. Ia turut mencegah kerosakan metabolisme dalam sel yang akan menukarnya menjadi karsinogenik.
  • Pesakit jangkitan salur kencing atau genorrhea juga boleh mengambil jus lemon sebagai langkah pencegahan.
  • Amalan menikmati jus lemon setiap hari membantu mengurangkan masalah sakit colic dan gastrik.
  • Amalkan sesudu sirap lemon pekat sehari untuk mengubati asma.
  • Jus lemon amat sesuai diminum untuk mencegah dehidrasi dan kesan diarea. Ia juga membantu memberikan cahaya keserian wajah.
  • Mengalami inflamasi lidah, stomatitis atau gingivitis di dalam mulut? Amalkan meminum jus lemon untuk mengatasinya.
  • Berkumur dengan jus lemon juga dapat menyingkirkan plak, memutihkan dan menguatkan enamel gigi. Ia juga mengubati jangkitan tekak dan bagus untuk rawatan diphtheria.
  • Kebiasaannya, pati jus lemon digunakan untuk memerap makanan laut atau daging untuk membunuh bakteria dan organisma yang terdapat di dalamnya.
Jom sama-sama kita amalkan minuman untuk kurus ini...

    Friday, January 11, 2013

    MANIS YANG BAHAYA....





    Badan manusia
    dijadikan tidak memerlukan banyak gula, namun begitu sebahagian besar makanan kita terdiri daripada gula kerana makanan berkarbohidrat juga akhirnya akan menghasilkan gula ringkas.

    Sebenarnya
    gula tidak mempunyai fiber, mineral, protein, lemak atau enzim. Oleh itu, badan perlu mendapatkan zat-zat ini dari sel yang sihat untuk membolehkan gula dimetabolismakan, seperti meminjam kalsium, sodium, potasium dan magnesium dari bahagian badan yang lain.
    Ini akan mengakibatkan osteoporosis, gigi berlubang/reput, penyakit gusi, menjadikan darah lebih pekat dan likat yang menyebabkan proses penyerapan terganggu. Gula juga meningkatkan risiko diabetes, batu karang hempedu dan obes (terlalu gemuk).

    Gula sirap jagung
    pun mengandungi kandungan yang hampir serupa dengan gula pasir. Pengambilan gula tanpa kawalan juga dikaitkan dengan penyakit jantung, darah tinggi dan beberapa jenis kanser biasa.

    Gula pasir putih sebenarnya bukan makanan tetapi ia lebih kepada bahan kimia tulen yang diekstrak dari tumbuhan, yang kandungannya menyerupai kokain.

    Jumlah pengambilan gula yang sesuai ialah 2-4 sudu teh sehari, manakala setin minuman bergas mengandungi 11 sudu teh gula.

    Apakah kesan gula ke atas sistem badan kita?


    1. Gula menekan sistem imun badan


    Contoh,
    sebotol coke atau gula-gula akan menurunkan keupayaan sistem imun badan buat sementara waktu, sehingga beberapa jam lamanya. Bayangkan jika dalam sehari kita minum lebih daripada itu.

    2. Gula menggalakkan keradangan


    Makanan bergula memberi tenaga yang berlebihan dan menggalakkan berlakunya keradangan, yang mana akhirnya gula ini menggalakkan pula proses penuaan dan penyakit.

    3. Gula menekan pengeluaran hormon tumbesaran manusia


    Hormon tumbesaran manusia ini bukan sahaja diperlukan oleh kanak-kanak untuk membesar dengan normal tetapi juga diperlukan oleh orang dewasa bagi memperlahankan proses penuaan.
    Biasanya hormon tumbesaran ini dirembeskan secara semulajadi oleh abdan. Disebabkan gula yang berlebihan akan menekan pengeluaran hormon tumbesaran, maka perlulah kita hindari makanan yang mengandungi gula yang tinggi supaya proses tumbesaran kanak-kanak tidak terganggu dan proses penuaan dapat diperlahankan.

    4. Gula menggalakkan Glycation

    Glycation ialah proses di mana molekul gula melekat kepada molekul protein dan lemak dalam saluran darah. Pelekatan ini akan menghasilkan sebatian toksik yang dinamakan Advanced glycation end product (AGEs) yang mempercepatkan proses penuaan, dan kerosakan yang terjadi ini tidak boleh diperbaiki lagi.

    5. Gula menaikkan paras insulin

    Pengambilan gula (sama ada dari makanan atau minuman) akan meningkatkan paras gula dalam darah secara mendadak. Selepas itu, pankreas akan mendapat isyarat bagi merembeskan banyak insulin bagi membantu menyingkirkan gula dari saluran darah ke sel. Apabila paras gula dalam darah menurun, paras insulin akan kembali normal.
    Apabila keadaan begini sering berlaku (selalu mengambil makanan bergula secara berlebihan), pankreas akan terus mengeluarkan insulin, sehinggalah ke satu tahap di mana ia berhenti mengeluarkan insulin dan tidak respon lagi kepada keperluan menyingkirkan gula dalam darah. Pada masa ini, bermulalah penyakit kencing manis (diabetes) dan perlukan suntikan insulin.

    Memandangkan betapa bahayanya pengambilan gula yang berlebihan, jadi sebagai langkah pencegahan "Kurangkan gula dalam makanan, lebihkan manis dalam senyuman".... wallahu a'lam.



    via: sitik's

    Sumber 1, 2

    Thursday, January 10, 2013

    Rawat Gastrik Anda

    Gastrik Punca dan Perawatannya

    Apa itu Penyakit Gastrik?

    Gastrik antara penyakit lazim dan secara umumnya ia boleh dibahagikan kepada dua jenis iaitu gastritis (keradangan lapisan mukosa yang melapik dinding perut) dan ulser perut atau peptik pada lapisan sel yang lebih dalam (lebih teruk berbanding gastritis). Lazimnya, keradangan berpunca daripada jangkitan bakteria helicobacter pylori (H. pylori) yang menjadi penyebab utama kepada kebanyakan ulser perut. Penghidap gastrik yang kronik biasanya dinasihatkan untuk makan mengikut aturan masa kerana boleh memudaratkan diri.

    Apakah Punca Kepada Gastrik?

    Sel perut menghasilkan asid hidroklorik (dengan pH 1 hingga pH 2) yang berfungsi untuk mencerna makanan. Asid ini amat kuat sehingga mampu menghakis kulit jika tersentuhnya. Sel perut menghasilkan lapisan mukosa (lapisan pertahanan) sebagai pelindung daripada kesan asid hidroklorik tersebut. Jika seseorang mengadu sakit perut ketika lapar, ia menandakan asid hidroklorik terlalu banyak dalam perut dan sebaliknya jika sakit perut selepas makan, ia mungkin menandakan masalah ulser perut kerana lapisan mukosa yang sudah lemah.

    Pengeluaran atau rembesan asid hidroklorik berlaku apabila ada makanan untuk memulakan proses pencernaan dan gastrik akan berlaku apabila tiada keseimbangan antara kuantiti rembesan asid hidroklorik (terlalu banyak) dengan kekuatan lapisan pertahanan (menjadi lemah). Jika lapisan pertahanan ini menjadi lemah, ulser akan berlaku kerana asid hidroklorik boleh sampai ke sel dan menyebabkan keradangan.

    Apakah Simptom-simptom Penyakit Gastrik?
    • Sakit perut di bahagian atas perut atau abdomen.
    • Senak, berangin atau pedih.
    • Rasa tidak selesa.
    • Kembung, sendawa berulang kali dan kerap kentut selepas makan.
    • Mual, loya dan muntah.
    • Hilang selera makan.
    • Penurunan berat badan.
    • Najis menjadi hitam seperti tar.
    • Muntah berdarah atau berwarna gelap seperti kopi.
    Kenapa Gastrik Boleh Berlaku?
    • Penggunaan ubat penahan sakit seperti aspirin, ibuprofen dan naproxen.
    • Pengambilan alkohol, kokain dan rokok yang berlebihan.
    • Stres.
    • Gangguan auto imun.
    • Penyakit crohn - penyakit keradangan pada usus yang dapat mempengaruhi setiap bahagian dari saluran pencernaan ( dari anus ke mulut)
    • Radiasi dan kemoterapi.
    • Pengaliran semula hempedu ke dalam perut.
    • Rembesan asid gastrik yang berlebihan.
    • Jangkitan kuman/parasit, terutamanya di kalangan mereka yang lemah sistem ketahanan badannya.

    Bagaimana Merawat/Mengurangkan Masalah Gastrik?
    • Menetapkan waktu makan secara teratur dan berdisplin. Jangan sesekali skip makan pada waktunya
    • Kurangkan pengambilan makanan ringan, jeruk, asam boi, dan juga mi segera. Kalau boleh JANGAN ambil langsung.
    • Kurangkan minuman berkafein, teh, minuman berkarbonat, minuman yang masam-masam (seperti sunquick pekat, air limau nipis, air asam jawa)
    • Untuk gastrik tahap kronik ELAKKAN makan makanan yang mengandungi yis (ibu roti) seperti roti, donut,pau dan yang seangkatan dengannya
    • Kurangkan makan makanan yang pedas atau terlalu masam (seperti cuka)
    • Hadkan pengambilan makanan seperti ayam dan daging (seelokknya makan ikan)
    • Kurangkan pengambilan makanan yang mudah menyebabkan kembung perut atau berangin seperti ubi kayu, pulut, keledek, kentang, pisang nangka, pisang tanduk, cempedak / nangka, rebung
    • JANGAN SESEKALI mengambil ubatan gastrik tanpa nasihatan doktor anda (milk of magnesia* adalah kurang digalakkan kerana mungkin menyebabkan gastrik anda bertambah teruk)
    • Anda haruslah mengamalkan susu segar dan susu penuh krim 3-4 gelas sehari. Susu Low fat/HL adalah tidak sesuai sama sekali
    • Petua menghilangkan gastrik ( sakit perut teramat sangat / muntah / demam) - ambil secekak pucuk jambu batu, rebus dengan 3 sudu ketumbar, rebus dengan 3 gelas air dan masak hingga menjadi 1 gelas. Bahagikan air ini kepada 3 bahagian, minum 1 bahagian air rebusan ini tiga kali setiap 4 jam.
                                                                                                               sumber

    Bagaimana ESP(Soy Protein Isolated Powder) boleh membantu?


    ESP merupakan sumber protein unggul daripada kacang soya merupakan sejenis tumbuhan yang tinggi sifat alkalinya yang dapat meneutralkan keasidan di dalam perut. Di samping itu, nutrien protein yang terkandung di dalam ESP sangat membantu membina sel-sel badan yang baru bagi menggantikan sel-sel lama yang telah rosak akibat hakisan oleh asik hidroklorik berikutan proses pecernaan makanan. ESP juga boleh membuatkan anda berasa kenyang dalam tempoh yang agak lama selain membekalkan tenaga segera kepada tubuh anda kerana kandungan proteinnya yang tinggi.
                                                                                                                                                                                 sumber
    Pengalaman bersama ESP:

    Sunday, January 6, 2013

    PENYEBAB SEBENAR PENGUMPULAN LEMAK DI PERUT





    Semakin umur meningkat,
    pengumpulan lemak di perut semakin menebal, seperti tidak mampu dielakkan lagi oleh kebanyakan kita. Umum juga mengetahui, pengumpulan lemak ini berkait rapat dengan proses metabolisma badan yang semakin berkurangan. Namun begitu, banyak lagi sebab lain yang menjadi punca kepada pengumpulan lemak di badan, terutamanya di bahagian perut dan pinggang.



    Mari kita amati apakah penyebab sebenar atau penyebab asas bagi pengumpulan lemak di bahagian perut, di antaranya ialah:

    1. Makan tidak sesuai dengan bentuk badan

    Bentuk badan berlainan memerlukan jenis atau rancangan pemakanan yang berbeza. Oleh itu, sesuaikan jenis makanan yang diambil dengan keadaan dan bentuk badan masing-masing (seperti gemuk, kurus, badan orang tua, badan orang muda, dsb.)

    2. Pengambilan protein yang salah

    Protein berkualiti atau protein berlebihan boleh menghalang keupayaan hati menyimpan lemak. Dengan itu, lebih banyak lemak akan berkumpul di bawah kulit badan.

    3.
    Senaman yang salah dengan jenis badan

    Senaman lasak dan banyak mengeluarkan peluh boleh membakar lemak. Badan pula hanya boleh membakar lemak apabila hormon dirangsang dengan betul.

    4. Pengambilan enzim yang kurang daripada makanan

    Makanan yang dimasak, diproses, dibasmi kuman (pasteur), dihaluskan (dimurnikan), dan dipanggang menghalang pengambilan enzim daripada makanan tersebut, termasuk enzim pembakar lemak.

    5. Pola senaman yang salah

    Senaman yang optimum dapat ditentukan dengan mengukur tempoh aktiviti dan pemulihan seseorang itu. Ia berbeza antara seorang dengan seorang yang lain.

    6. Penyimpanan bendalir tersembunyi

    Kandungan garam (sodium) yang tersembunyi dalam MSG (perisa tiruan) sebagai kanji makanan yang diubahsuai dan pemanis tiruan boleh mempenagruhi pertambahan berat bendalir dalam badan.

    7. Latihan berlebihan

    Perlu diingat bahawa pembakaran lemak hanya berlaku 24-48 jam selepas melakukan senaman/latihan fizikal, iaitu semasa rehat dan bukannya semasa melakukan latihan/senaman tersebut. Oleh itu, tidak perlulah melakukan latihan/senaman yang berlebih-lebihan sehingga memudaratkan badan.

    8. Halangan kelenjar berfungsi

    Alkohol, ubat-ubatan, bahan kimia, dan gula tiruan/buatan dalam makanan boleh menghalang kelenjar dan organ berfungsi dengan baik.

    9. Makanan rendah potassium

    Potassium membantu menghalang penyimpanan lemak. Oleh itu, pengambilan potassium yang rendah daripada diet akan menyebabkan penyimpanan dan pengumpulan lemak yang banyak.

    10. Gula tersembunyi


    Gula merangsang pengeluaran insulin dan kehadiran insulin pula menghalang pengeluaran hormon pembakaran lemak. Ini menyebabkan banyak lemak terkumpul di bawah kulit.

    11. Stres yang tinggi bersamaan dengan pengeluaran hormon kortisol yang tinggi

    Terlalu stres akan menyebabkan terhasilnya kandungan hormon kortisol yang tinggi juga, yang mana ini akan menghalang hormon pembakaran lemak berfungsi, yang akhirnya akan menyebabkan banyak lemak terkumpul.

    12. Tidak cukup tidur dan tidur tak berkualiti


    Pembakaran lemak berlaku semasa tidur nyenyak, bukannya pada waktu siang ahri. Oleh itu, tidur yang cukup (lebih kurang 7 jam) dan nyenyak (berkualiti) sangat penting bagi membolehkan badan membakar lemak-lemak yang tidak dikehendaki.

    13. Gangguan persekitaran ke atas sistem endokrina


    Gangguan dari persekitaran ke atas sistem endokrina dan seterusnya kecekapan pengeluaran hormon boleh menghalang hormon-hormon berfungsi dengan baik, termasuklah hormon bagi pembakaran lemak.

    14. Kelaparan atau mengidam makanan


    Makanan yang mengandungi nutrien yang tinggi akan menghentikan rasa lapar dan mengidam makanan yang amat sangat. Jika dibiarkan perut lapar, ia akan merangsang pengeluaran kortisol yang memberi kesan seperti dinyatakan di atas.

    15. Silap tujuan makan untuk mengurangkan pengambilan kalori (berat badan) bukan untuk kesihatan

    Tujuan makan hendaklah dibetulkan supaya makan untuk sihat dan secara tidak langsung menurunkan berat badan, bukannya makan untuk turunkan berat supaya sihat. Tidak semua orang yang berjaya turunkan berat badan itu sihat, sebaliknya orang yang sihat sudah tentulah berat badannya tidak berlebihan atau obes.

    Setelah mengetahui penyebab-penyebab sebenar bagi pengumpulan lemak di perut, bolehlah kita bertindak untuk menghindari faktor penyebab ini. Azam yang bersungguh-sungguh dan dilakukan secara konsisten amat perlu bagi mendapatkan hasil yang diidamkan.

    Apakah yang perlu dilakukan untuk mengurangkan pengumpulan lemak?


    Secara amnya, langkah-langkah berikut adalah dicadangkan oleh kebanyakan pakar pemakanan:

    1. Pengambilan pil
    diet dan perangsang pembakaran lemak (perlu dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu).
    2. Kurangkan pengambilan kalori dalam diet - pilih makanan berkalori rendah.
    3. Lebihkan senaman.
    4. Amalkan pemakanan seimbang dan sederhana banyaknya.
    5. Kurangkan selera makan - kurangkan makanan pembuka selera, minum air dan makan buah-buahan sebelum makan nasi.
    6. Banyakkan minum air - sekurang-kurang 8 gelas air sehari dan diet sayuran/buah-buahan yang banyak mengandungi air.
    7. Kurangkan makanan berlemak dan bergoreng.

    Sumber

    Kawal Kolesterol Anda Sekarang!!

    10 Makanan Dapat Menurunkan Kolestrol

     
    1. SOYA - Kacang soya merupakan makanan popular yang diproses untuk mendapatkan soya. Ia boleh menghidarkan penyakit jantung dan kencing manis. Kaya dengan kalsium dan mineral yang membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL)

    2. KUACI - Kuaci mempunyai kandunan zat besi. Pola pemakanan yang rendah dengan zat besi boleh menaikkan kadar kolestrol LDL, sekaligus menghadkan kolestrol HDL. Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga matahari untuk menambah zat besi serta mengurangkan kolestrol.

    3. BUAH KERING - Limau kering paling banyak mengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL dan boleh mengurangkan risiko serangan jantung. Flavanoid juga boleh diperolehi dalam, brokoli, tomato, bawang serta delima.

    4. EPAL - Memakan sebiji epal atau meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. Kanak-kanak yang mengambil makanan segera dan kemudian memakan epal dan meminum jusnya, boleh mengimbangkan kandungan zat dan mencegah berlakunya lemak dalam badan.

    5. IKAN TUNA - Ianya termasuk sumber asid lemak omega-3 yang popular, selain salamon dan makarel. Omega-3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolestrol LDL.

    6. KACANG TANAH - Kacang tanah yang dipanggang mengandungi lemak sihat dan kaya dengan vitamin E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidak merosakkan kolesterol LDL dan dapat menghindari tubuh daripada serangan jantung.

    7. MANGGA – Mangga mengandungi Vitamin C seperti juga belimbing, kedondong, betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Ia berupaya mencegah kolestrol LDL dalam tubuh.

    8. KISMIS - Mengandungi sebatian yang mampu menurunkan kolestrol. Jika anda mengamalkan diet dengan 400 kalori kismis setiap hari, ia boleh menurunkan kadar kolestrol dalam darah sebanyak 8%.

    9. OAT - Pengambilan oat setiap pagi boleh menurunkan kolestrol dalam darah. Serat mudah larut dalam oat dan mengurangkan risiko penyakit jantung sekiranya dijadikan sebahagian diet rendah lemak dan kolestrol anda.

    10. JAMBU BATU - Ia mampu menurunkan paras kolestrol dalam badan. Anda disyorkan mengambilnya setiap hari dalam jumlah mencukupi bagi memastikan khasiatnya bertindak balas kepada tubuh. Jumlah yang disyorkan ialah 400gm sehari, iaitu sebiji setengah selama 4 minggu. Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adalah pilihan yang sesuai.

    sumber

    Friday, January 4, 2013

    Makan Saya Untuk Diet Sihat

    Ramai di antara kita kalau sebut pasal diet mesti terbayang tak nak ambil makanan yang berat-berat kan...tapi salah tu makanan yang berat/mengandungi karbohidrat perlu ada untuk tenaga harian kita cuma kena kawal kuantitinya sahaja. Pada siapa-siapa yang nak diet tu jom amalkan makan buah-buahan yang disenaraikan. Ini hanya option sahaja tau..

    Petua untuk kuruskan badan!!Jom baca 

     

    Anda perlukan dua biji lobak merah dan sebiji timun. Kemudian, buang kulit kedua-dua buah tersebut dan perah untuk dapatkan airnya. Selepas itu, campurkan perahan dengan sebiji limau nipis dan bancuh sehingga sebati. Anda boleh minum sebanyak dua kali sehari sehingga mencapai berat badan yang diimpikan.

     
     

    Buah-buahan sesuai untuk mereka yang nak diet.

     
    Nanas - Nanas boleh membuatkan anda menjadi kurus. Ini kerana nanas mengandungi asid sitrik yang boleh memecahkan lemak dalam badan anda. Ia juga mengandungi vitamin A, B1 dan bromelain. Dimakan terus atau pun dibuat jus boleh mencuci sistem dalaman tubuh, melawaskan pembuangan air kecil, merangsang penghadaman, menghilangkan sakit kerongkong, membantu mengatasi masalah hati dan demam kuning. Air nanas juga sesuai digunakan untuk rawatan berkaitan penyakit paru-paru dan membunuh cacing dalam perut.
     
     

    Epal Hijau - Buah yang penuh khasiat walaupun rasanya agak masam. Makan sebiji epal hijau setiap hari akan membekalkan khasiat bagi mengurangkan kolestrol dalam badan. Ia juga mengandungi phytonutriens yang melambatkan proses pengoksidaan kolestrol yang tidak baik.

     
      
    Oren - Buah yang kaya dengan vitamin C. Ia boleh memelihara kesihatan sel-sel tubuh. Ia juga baik untuk tulang dan juga otak. Kulit buah yang berwarna putih sebenarnya mengandungi lebih vitamin C berbanding isi buahnya yang berwarna oren. Ia juga menganding kandungan serat pada bahagian kulit yang berwarna putih.
     

    Kiwi - Buah yang sangat kaya dengan phythonutriens dan mengandungi pelbagai vitamin dan mineral. Ia mampu mencairkan darah bagi menjaga kesihatan jantung seperti aspirin. Ia mampu megurangkan risiko untuk mengalami masalah kesihatan berkaitan dengan pernafasan seperti berdehit, pernafasan pendek dan batuk malam. Ia juga baik untuk jantung dan boleh membantu pesakit diabetes mengawal kandungan gula dalam badan.

     
     
    Strawberi - Buah yang tumbuh menjalar ini mengandungi antioksida yang memerangi unsur radikal bebas atau penyebab kanser. Buah ini juga mengandungi vitamin K, mangan, Folic Acid, Potasium, Riboflavin, Vitamin B5, Vitamin B6, magnesium dan Omega 3. Makan semangkuk strawberi yang dihancur (5 sudu) boleh memberikan kandungan kolagen yang boleh mencantikkan kulit anda juga.
     
     
    Anggur - Mampu melambatkan proses penuaan kerana ia mengandungi vitamin c yang tinggi dan ianya mampu membaiki tahap antioksida  dalam tubuh manusia. Kehadiran radikal bebas yang berpunca dari pelbagai pencemaran (terutamanya pencemaran udara) adalah punca menyebabkan proses penuaan berlaku lebih cepat dari sepatutnya.
     

    Tembikai - Kadar kalori di dalam tembikai adalah sangat rendah. Ia juga mengandungi kalsium, karbohidrat, lemak, zat besi, magnesium, fosforus, potasium, protein, sodium dan gula. Kandungan potasium mampu membantu masalah tekanan darah dan mengurangkan risiko serangan batu karang. Tembikai juga boleh meredakan simptom osteoartris dan kandungan antioksidanya boleh mengelakkan serangan kanser dan penyakit jantung. Ia juga boleh membantu mengurangkan masalah rabun malam