Thursday, January 10, 2013

Rawat Gastrik Anda

Gastrik Punca dan Perawatannya

Apa itu Penyakit Gastrik?

Gastrik antara penyakit lazim dan secara umumnya ia boleh dibahagikan kepada dua jenis iaitu gastritis (keradangan lapisan mukosa yang melapik dinding perut) dan ulser perut atau peptik pada lapisan sel yang lebih dalam (lebih teruk berbanding gastritis). Lazimnya, keradangan berpunca daripada jangkitan bakteria helicobacter pylori (H. pylori) yang menjadi penyebab utama kepada kebanyakan ulser perut. Penghidap gastrik yang kronik biasanya dinasihatkan untuk makan mengikut aturan masa kerana boleh memudaratkan diri.

Apakah Punca Kepada Gastrik?

Sel perut menghasilkan asid hidroklorik (dengan pH 1 hingga pH 2) yang berfungsi untuk mencerna makanan. Asid ini amat kuat sehingga mampu menghakis kulit jika tersentuhnya. Sel perut menghasilkan lapisan mukosa (lapisan pertahanan) sebagai pelindung daripada kesan asid hidroklorik tersebut. Jika seseorang mengadu sakit perut ketika lapar, ia menandakan asid hidroklorik terlalu banyak dalam perut dan sebaliknya jika sakit perut selepas makan, ia mungkin menandakan masalah ulser perut kerana lapisan mukosa yang sudah lemah.

Pengeluaran atau rembesan asid hidroklorik berlaku apabila ada makanan untuk memulakan proses pencernaan dan gastrik akan berlaku apabila tiada keseimbangan antara kuantiti rembesan asid hidroklorik (terlalu banyak) dengan kekuatan lapisan pertahanan (menjadi lemah). Jika lapisan pertahanan ini menjadi lemah, ulser akan berlaku kerana asid hidroklorik boleh sampai ke sel dan menyebabkan keradangan.

Apakah Simptom-simptom Penyakit Gastrik?
  • Sakit perut di bahagian atas perut atau abdomen.
  • Senak, berangin atau pedih.
  • Rasa tidak selesa.
  • Kembung, sendawa berulang kali dan kerap kentut selepas makan.
  • Mual, loya dan muntah.
  • Hilang selera makan.
  • Penurunan berat badan.
  • Najis menjadi hitam seperti tar.
  • Muntah berdarah atau berwarna gelap seperti kopi.
Kenapa Gastrik Boleh Berlaku?
  • Penggunaan ubat penahan sakit seperti aspirin, ibuprofen dan naproxen.
  • Pengambilan alkohol, kokain dan rokok yang berlebihan.
  • Stres.
  • Gangguan auto imun.
  • Penyakit crohn - penyakit keradangan pada usus yang dapat mempengaruhi setiap bahagian dari saluran pencernaan ( dari anus ke mulut)
  • Radiasi dan kemoterapi.
  • Pengaliran semula hempedu ke dalam perut.
  • Rembesan asid gastrik yang berlebihan.
  • Jangkitan kuman/parasit, terutamanya di kalangan mereka yang lemah sistem ketahanan badannya.

Bagaimana Merawat/Mengurangkan Masalah Gastrik?
  • Menetapkan waktu makan secara teratur dan berdisplin. Jangan sesekali skip makan pada waktunya
  • Kurangkan pengambilan makanan ringan, jeruk, asam boi, dan juga mi segera. Kalau boleh JANGAN ambil langsung.
  • Kurangkan minuman berkafein, teh, minuman berkarbonat, minuman yang masam-masam (seperti sunquick pekat, air limau nipis, air asam jawa)
  • Untuk gastrik tahap kronik ELAKKAN makan makanan yang mengandungi yis (ibu roti) seperti roti, donut,pau dan yang seangkatan dengannya
  • Kurangkan makan makanan yang pedas atau terlalu masam (seperti cuka)
  • Hadkan pengambilan makanan seperti ayam dan daging (seelokknya makan ikan)
  • Kurangkan pengambilan makanan yang mudah menyebabkan kembung perut atau berangin seperti ubi kayu, pulut, keledek, kentang, pisang nangka, pisang tanduk, cempedak / nangka, rebung
  • JANGAN SESEKALI mengambil ubatan gastrik tanpa nasihatan doktor anda (milk of magnesia* adalah kurang digalakkan kerana mungkin menyebabkan gastrik anda bertambah teruk)
  • Anda haruslah mengamalkan susu segar dan susu penuh krim 3-4 gelas sehari. Susu Low fat/HL adalah tidak sesuai sama sekali
  • Petua menghilangkan gastrik ( sakit perut teramat sangat / muntah / demam) - ambil secekak pucuk jambu batu, rebus dengan 3 sudu ketumbar, rebus dengan 3 gelas air dan masak hingga menjadi 1 gelas. Bahagikan air ini kepada 3 bahagian, minum 1 bahagian air rebusan ini tiga kali setiap 4 jam.
                                                                                                           sumber

Bagaimana ESP(Soy Protein Isolated Powder) boleh membantu?


ESP merupakan sumber protein unggul daripada kacang soya merupakan sejenis tumbuhan yang tinggi sifat alkalinya yang dapat meneutralkan keasidan di dalam perut. Di samping itu, nutrien protein yang terkandung di dalam ESP sangat membantu membina sel-sel badan yang baru bagi menggantikan sel-sel lama yang telah rosak akibat hakisan oleh asik hidroklorik berikutan proses pecernaan makanan. ESP juga boleh membuatkan anda berasa kenyang dalam tempoh yang agak lama selain membekalkan tenaga segera kepada tubuh anda kerana kandungan proteinnya yang tinggi.
                                                                                                                                                                             sumber
Pengalaman bersama ESP:

Sunday, January 6, 2013

PENYEBAB SEBENAR PENGUMPULAN LEMAK DI PERUT





Semakin umur meningkat,
pengumpulan lemak di perut semakin menebal, seperti tidak mampu dielakkan lagi oleh kebanyakan kita. Umum juga mengetahui, pengumpulan lemak ini berkait rapat dengan proses metabolisma badan yang semakin berkurangan. Namun begitu, banyak lagi sebab lain yang menjadi punca kepada pengumpulan lemak di badan, terutamanya di bahagian perut dan pinggang.



Mari kita amati apakah penyebab sebenar atau penyebab asas bagi pengumpulan lemak di bahagian perut, di antaranya ialah:

1. Makan tidak sesuai dengan bentuk badan

Bentuk badan berlainan memerlukan jenis atau rancangan pemakanan yang berbeza. Oleh itu, sesuaikan jenis makanan yang diambil dengan keadaan dan bentuk badan masing-masing (seperti gemuk, kurus, badan orang tua, badan orang muda, dsb.)

2. Pengambilan protein yang salah

Protein berkualiti atau protein berlebihan boleh menghalang keupayaan hati menyimpan lemak. Dengan itu, lebih banyak lemak akan berkumpul di bawah kulit badan.

3.
Senaman yang salah dengan jenis badan

Senaman lasak dan banyak mengeluarkan peluh boleh membakar lemak. Badan pula hanya boleh membakar lemak apabila hormon dirangsang dengan betul.

4. Pengambilan enzim yang kurang daripada makanan

Makanan yang dimasak, diproses, dibasmi kuman (pasteur), dihaluskan (dimurnikan), dan dipanggang menghalang pengambilan enzim daripada makanan tersebut, termasuk enzim pembakar lemak.

5. Pola senaman yang salah

Senaman yang optimum dapat ditentukan dengan mengukur tempoh aktiviti dan pemulihan seseorang itu. Ia berbeza antara seorang dengan seorang yang lain.

6. Penyimpanan bendalir tersembunyi

Kandungan garam (sodium) yang tersembunyi dalam MSG (perisa tiruan) sebagai kanji makanan yang diubahsuai dan pemanis tiruan boleh mempenagruhi pertambahan berat bendalir dalam badan.

7. Latihan berlebihan

Perlu diingat bahawa pembakaran lemak hanya berlaku 24-48 jam selepas melakukan senaman/latihan fizikal, iaitu semasa rehat dan bukannya semasa melakukan latihan/senaman tersebut. Oleh itu, tidak perlulah melakukan latihan/senaman yang berlebih-lebihan sehingga memudaratkan badan.

8. Halangan kelenjar berfungsi

Alkohol, ubat-ubatan, bahan kimia, dan gula tiruan/buatan dalam makanan boleh menghalang kelenjar dan organ berfungsi dengan baik.

9. Makanan rendah potassium

Potassium membantu menghalang penyimpanan lemak. Oleh itu, pengambilan potassium yang rendah daripada diet akan menyebabkan penyimpanan dan pengumpulan lemak yang banyak.

10. Gula tersembunyi


Gula merangsang pengeluaran insulin dan kehadiran insulin pula menghalang pengeluaran hormon pembakaran lemak. Ini menyebabkan banyak lemak terkumpul di bawah kulit.

11. Stres yang tinggi bersamaan dengan pengeluaran hormon kortisol yang tinggi

Terlalu stres akan menyebabkan terhasilnya kandungan hormon kortisol yang tinggi juga, yang mana ini akan menghalang hormon pembakaran lemak berfungsi, yang akhirnya akan menyebabkan banyak lemak terkumpul.

12. Tidak cukup tidur dan tidur tak berkualiti


Pembakaran lemak berlaku semasa tidur nyenyak, bukannya pada waktu siang ahri. Oleh itu, tidur yang cukup (lebih kurang 7 jam) dan nyenyak (berkualiti) sangat penting bagi membolehkan badan membakar lemak-lemak yang tidak dikehendaki.

13. Gangguan persekitaran ke atas sistem endokrina


Gangguan dari persekitaran ke atas sistem endokrina dan seterusnya kecekapan pengeluaran hormon boleh menghalang hormon-hormon berfungsi dengan baik, termasuklah hormon bagi pembakaran lemak.

14. Kelaparan atau mengidam makanan


Makanan yang mengandungi nutrien yang tinggi akan menghentikan rasa lapar dan mengidam makanan yang amat sangat. Jika dibiarkan perut lapar, ia akan merangsang pengeluaran kortisol yang memberi kesan seperti dinyatakan di atas.

15. Silap tujuan makan untuk mengurangkan pengambilan kalori (berat badan) bukan untuk kesihatan

Tujuan makan hendaklah dibetulkan supaya makan untuk sihat dan secara tidak langsung menurunkan berat badan, bukannya makan untuk turunkan berat supaya sihat. Tidak semua orang yang berjaya turunkan berat badan itu sihat, sebaliknya orang yang sihat sudah tentulah berat badannya tidak berlebihan atau obes.

Setelah mengetahui penyebab-penyebab sebenar bagi pengumpulan lemak di perut, bolehlah kita bertindak untuk menghindari faktor penyebab ini. Azam yang bersungguh-sungguh dan dilakukan secara konsisten amat perlu bagi mendapatkan hasil yang diidamkan.

Apakah yang perlu dilakukan untuk mengurangkan pengumpulan lemak?


Secara amnya, langkah-langkah berikut adalah dicadangkan oleh kebanyakan pakar pemakanan:

1. Pengambilan pil
diet dan perangsang pembakaran lemak (perlu dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu).
2. Kurangkan pengambilan kalori dalam diet - pilih makanan berkalori rendah.
3. Lebihkan senaman.
4. Amalkan pemakanan seimbang dan sederhana banyaknya.
5. Kurangkan selera makan - kurangkan makanan pembuka selera, minum air dan makan buah-buahan sebelum makan nasi.
6. Banyakkan minum air - sekurang-kurang 8 gelas air sehari dan diet sayuran/buah-buahan yang banyak mengandungi air.
7. Kurangkan makanan berlemak dan bergoreng.

Sumber

Kawal Kolesterol Anda Sekarang!!

10 Makanan Dapat Menurunkan Kolestrol

 
1. SOYA - Kacang soya merupakan makanan popular yang diproses untuk mendapatkan soya. Ia boleh menghidarkan penyakit jantung dan kencing manis. Kaya dengan kalsium dan mineral yang membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL)

2. KUACI - Kuaci mempunyai kandunan zat besi. Pola pemakanan yang rendah dengan zat besi boleh menaikkan kadar kolestrol LDL, sekaligus menghadkan kolestrol HDL. Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga matahari untuk menambah zat besi serta mengurangkan kolestrol.

3. BUAH KERING - Limau kering paling banyak mengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL dan boleh mengurangkan risiko serangan jantung. Flavanoid juga boleh diperolehi dalam, brokoli, tomato, bawang serta delima.

4. EPAL - Memakan sebiji epal atau meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. Kanak-kanak yang mengambil makanan segera dan kemudian memakan epal dan meminum jusnya, boleh mengimbangkan kandungan zat dan mencegah berlakunya lemak dalam badan.

5. IKAN TUNA - Ianya termasuk sumber asid lemak omega-3 yang popular, selain salamon dan makarel. Omega-3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolestrol LDL.

6. KACANG TANAH - Kacang tanah yang dipanggang mengandungi lemak sihat dan kaya dengan vitamin E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidak merosakkan kolesterol LDL dan dapat menghindari tubuh daripada serangan jantung.

7. MANGGA – Mangga mengandungi Vitamin C seperti juga belimbing, kedondong, betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Ia berupaya mencegah kolestrol LDL dalam tubuh.

8. KISMIS - Mengandungi sebatian yang mampu menurunkan kolestrol. Jika anda mengamalkan diet dengan 400 kalori kismis setiap hari, ia boleh menurunkan kadar kolestrol dalam darah sebanyak 8%.

9. OAT - Pengambilan oat setiap pagi boleh menurunkan kolestrol dalam darah. Serat mudah larut dalam oat dan mengurangkan risiko penyakit jantung sekiranya dijadikan sebahagian diet rendah lemak dan kolestrol anda.

10. JAMBU BATU - Ia mampu menurunkan paras kolestrol dalam badan. Anda disyorkan mengambilnya setiap hari dalam jumlah mencukupi bagi memastikan khasiatnya bertindak balas kepada tubuh. Jumlah yang disyorkan ialah 400gm sehari, iaitu sebiji setengah selama 4 minggu. Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adalah pilihan yang sesuai.

sumber

Friday, January 4, 2013

Makan Saya Untuk Diet Sihat

Ramai di antara kita kalau sebut pasal diet mesti terbayang tak nak ambil makanan yang berat-berat kan...tapi salah tu makanan yang berat/mengandungi karbohidrat perlu ada untuk tenaga harian kita cuma kena kawal kuantitinya sahaja. Pada siapa-siapa yang nak diet tu jom amalkan makan buah-buahan yang disenaraikan. Ini hanya option sahaja tau..

Petua untuk kuruskan badan!!Jom baca 

 

Anda perlukan dua biji lobak merah dan sebiji timun. Kemudian, buang kulit kedua-dua buah tersebut dan perah untuk dapatkan airnya. Selepas itu, campurkan perahan dengan sebiji limau nipis dan bancuh sehingga sebati. Anda boleh minum sebanyak dua kali sehari sehingga mencapai berat badan yang diimpikan.

 
 

Buah-buahan sesuai untuk mereka yang nak diet.

 
Nanas - Nanas boleh membuatkan anda menjadi kurus. Ini kerana nanas mengandungi asid sitrik yang boleh memecahkan lemak dalam badan anda. Ia juga mengandungi vitamin A, B1 dan bromelain. Dimakan terus atau pun dibuat jus boleh mencuci sistem dalaman tubuh, melawaskan pembuangan air kecil, merangsang penghadaman, menghilangkan sakit kerongkong, membantu mengatasi masalah hati dan demam kuning. Air nanas juga sesuai digunakan untuk rawatan berkaitan penyakit paru-paru dan membunuh cacing dalam perut.
 
 

Epal Hijau - Buah yang penuh khasiat walaupun rasanya agak masam. Makan sebiji epal hijau setiap hari akan membekalkan khasiat bagi mengurangkan kolestrol dalam badan. Ia juga mengandungi phytonutriens yang melambatkan proses pengoksidaan kolestrol yang tidak baik.

 
  
Oren - Buah yang kaya dengan vitamin C. Ia boleh memelihara kesihatan sel-sel tubuh. Ia juga baik untuk tulang dan juga otak. Kulit buah yang berwarna putih sebenarnya mengandungi lebih vitamin C berbanding isi buahnya yang berwarna oren. Ia juga menganding kandungan serat pada bahagian kulit yang berwarna putih.
 

Kiwi - Buah yang sangat kaya dengan phythonutriens dan mengandungi pelbagai vitamin dan mineral. Ia mampu mencairkan darah bagi menjaga kesihatan jantung seperti aspirin. Ia mampu megurangkan risiko untuk mengalami masalah kesihatan berkaitan dengan pernafasan seperti berdehit, pernafasan pendek dan batuk malam. Ia juga baik untuk jantung dan boleh membantu pesakit diabetes mengawal kandungan gula dalam badan.

 
 
Strawberi - Buah yang tumbuh menjalar ini mengandungi antioksida yang memerangi unsur radikal bebas atau penyebab kanser. Buah ini juga mengandungi vitamin K, mangan, Folic Acid, Potasium, Riboflavin, Vitamin B5, Vitamin B6, magnesium dan Omega 3. Makan semangkuk strawberi yang dihancur (5 sudu) boleh memberikan kandungan kolagen yang boleh mencantikkan kulit anda juga.
 
 
Anggur - Mampu melambatkan proses penuaan kerana ia mengandungi vitamin c yang tinggi dan ianya mampu membaiki tahap antioksida  dalam tubuh manusia. Kehadiran radikal bebas yang berpunca dari pelbagai pencemaran (terutamanya pencemaran udara) adalah punca menyebabkan proses penuaan berlaku lebih cepat dari sepatutnya.
 

Tembikai - Kadar kalori di dalam tembikai adalah sangat rendah. Ia juga mengandungi kalsium, karbohidrat, lemak, zat besi, magnesium, fosforus, potasium, protein, sodium dan gula. Kandungan potasium mampu membantu masalah tekanan darah dan mengurangkan risiko serangan batu karang. Tembikai juga boleh meredakan simptom osteoartris dan kandungan antioksidanya boleh mengelakkan serangan kanser dan penyakit jantung. Ia juga boleh membantu mengurangkan masalah rabun malam

Thursday, January 3, 2013

HOMOCYSTIENE : PENANDA LAIN BAGI PENYAKIT JANTUNG







Selain daripada kepentingan diet, senaman dan ubat menurunkan paras kolesterol dalam darah, mengetahui paras homocysteine boleh dijadikan sebagai penunjuk yang lebih tepat bagi menentukan penyakit jantung berbanding dengan paras kolesterol sahaja.

Apa itu Homocysteine?


Homocysteine ialah sejenis asid amino. Jika ia tidak dimetaboliskan dengan sempurna, ia akan menjadi radikal bebas dan ia boleh berkumpul di dalam saluran darah yang menjadikannya toksik kepada badan. Radikal bebas ini juga boleh menyebabkan pembekuan darah dan trombosis vena yang dalam. Ini boleh menyebabkan kerosakan arteri, arterosklerosis, tekanan darah tinggi, penyakit jantung koronori dan strok. Oleh itu, menjaga paras homocysteine dalam julat yang sihat adalah perlu.

Paras homocysteine boleh diketahui melalui ujian darah yang mudah. Berikut adalah senarai bacaan paras homocysteine dalam darah bagi menentukan kadar risikonya kepada penyakit jantung:

Sihat = <6 br="br"> Risiko rendah = 6-9
Risiko sederhana = 9-12
Risiko tinggi = 12-15
Risiko sangat tinggi = 15-20
Risiko tersangat tinggi = >20

Kenaikan paras homocysteine juga boleh menyebabkan penyakit lain yang berkaitan, seperti hipotiroid, diabetes Type 2, migrain, osteoartritis, artritis reumatoid, fibromialgia, sindrom keletihan kronik, kekurangan magnesium, mati pucuk, leukemia, kanser kolon, penyakit Alzheimer, penyakit Parkinson, nyanyuk, depresi, penyakit Crohn dan penyakit keradangan/ulser usus besar (Ulcerative colitis).

Kenapa paras homocysteine meningkat?

Di antara sebabnya ialah:

* Kurang vitamin B - ini akan mengurangkan kecekapan proses metabolisma homocysteine.
* Hormon tiroid yang rendah menyebabkan paras homocysteine meningkat.
* Penyakit buah pinggang.
* Psoriasis
* Minum teh, kopi dan alkohol berlebihan.
* Stres
* Sindrom ketahanan insulin.

Bagaimanakah cara untuk menurunkan paras homocysteine dalam darah secara semulajadi?

Sebelum melakukan apa-apa langkah untuk menurunkan paras homocysteine, perlulah diperiksa paras sebenar homocysteine dalam darah terlebih dahulu, terutamanya bagi mereka yang mempunyai penyakit berkaitan atau berisiko sindrom ketahanan insulin (sindrom metabolisma), penyakit buah pinggang dan psoriasis.

Di antara caranya ialah:

1. Kurangkan minuman berkafein, terutamanya kopi dan teh.

2. Tingkatkan pengambilan vitamin B6, B9 dan B12 melalui suplemen dan juga diet yang kaya dengan vitamin B, seperti daging, bijirin yang diperkaya dengan vitamin B, produk tenusu, telur, ikan, buah-buahan, hati, kacang pea, ayam, nasi, makanan laut, sayur bayam, biji bunga matahari dan walnut.

3. Kurangkan stres melalui senaman fizikal dan minda seperti yoga, tai chi, qigong, solat dan zikir, serta tidur yang cukup dan nyenyak bagi mendapatkan kerehatan badan sepenuhnya.

via: sitik's

Tuesday, January 1, 2013

CARA TIDUR GAMBARKAN PERSONALITI DAN KESIHATAN



Mengikut pendapat seorang pakar bahasa tubuh, Robert Phipps, cara dan posisi tidur menggambarkan mood, aras stres dan personaliti seseorang. Oleh itu, kenalilah posisi kegemaran masing-masing kerana ia mempengaruhi mood dan kehidupan pada keesokan harinya.

Kebiasaannya, terdapat 6 jenis posisi tidur, iaitu:



1. Posisi fetus (janin)

Ini merupakan cara/posisi tidur yang biasa di mana badan mengiring di sebelah dengan kedudukan kedua-dua kaki bengkok seperti janin di dalam rahim dan kedua-dua tangan juga dibengkokkan di atas bantal atau kadang-kadang sebelah tangan di bawah bantal. Posisi ini dianggap paling selesa, mungkin mengikut fitrah manusia, di mana seseorang itu dapat menghilangkan stres semasa tidur setelah bekerja seharian suntuk. Posisi ini paling disukai oleh kaum wanita berbanding lelaki.

Orang yang suka tidur dengan posisi ini selalunya lebih berhati-hati, sangat sensitif, beremosi dan sering berasa bimbang, walaupun kadang-kadang nampak keras secara luaran.

2. Posisi kayu balak


Ini juga merupakan posisi tidur yang biasa di mana badan mengiring di sebelah dengan kaki dan belakang lurus dan tangan diletakkan secara lurus di atas punggung dan paha.

Orang yang suka tidur dengan posisi ini dikatakan mempunyai personaliti sangat degil, suka menjadi ketua, tidak mudah mengalah dan mahu orang lain mengikut caranya sahaja.

3. Posisi perindu

Ini juga adalah posisi mengiring di sebelah dengan belakang lurus dan kaki bengkok sedikit, tangan pula diluruskan ke hadapan.

Orang yang suka tidur dengan posisi ini selalunya sukakan cabaran baru bagi mencapai cita-citanya, setiap hari dianggapnya sebagai permulaan untuk menghadapi cabaran, pemurah apabila percaya kepada seseorang, lambat membuat keputusan tetapi akan tetap dengan keputusan yang dibuatnya.

Ketiga-tiga posisi
di atas (posisi fetus, kayu balak, dan perindu) adalah posisi mengiring, di mana sebaik-baiknya mengiring sebelah kanan badan untuk mengurangkan tekanan ke atas jantung (jantung terletak di sebelah kiri dada). Tidur mengiring juga dapat meningkatkan peredaran darah, mengurangkan pedih ulu hati dan refluks asid perut. Ia juga baik bagi orang yang mengalami masalah tulang belakang bahagian bawah, dan posisi ini memudahkan tidur.

Posisi ini juga dianggap mengikut sunnah di mana posisi ini telah diamalkan oleh Nabi Muhammad SAW sejak lebih 1400 tahun dahulu, seperti dalam hadis berikut:

"Al-Barra bin Azib r.a. berkata bahawa Rasulullah SAW jika akan tidur, baginda mengiring ke sebelah kanan kemudian membaca: (Maksudnya); "Ya Allah aku serahkan diriku kepada-Mu dan mengadapkan wajah ku pada-Mu dan menyerahkan semua urusanku kepada-Mu dan menyandarkan punggungku kepada-Mu kerana mengharap dan takut kepada-Mu, tiada perlindungan dan tiada tempat selamat daripada seksa-Mu kecuali kembali kepada-Mu. Aku percaya kepada Kitab yang Engkau turunkan dan Nabi yang telah Engkau utuskan."

“Apabila kamu hendak tidur berwudhuklah dahulu sebagaimana kamu mahu solat, kemudian baringlah di sebelah kanan.” (HR Bukhari dan Muslim)

4. Posisi askar


Ini merupakan posisi terlentang dengan kaki lurus dan tangan juga lurus rapat di sisi badan.

Orang yang tidur dengan posisi ini biasanya pendiam, kurang bersosial, sangat beremosi, setia, dan pentingkan kesempurnaan.

5. Posisi tapak Sulaiman

Ini juga posisi terlentang dengan kaki lurus tetapi tangan terbuka luas atau dikembangkan berdekatan dengan bantal.

Orang yang tidur dengan posisi ini selalunya adalah pendengar yang baik, terbuka kepada idea baru, bersedia membantu orang lain, dan tidak suka menonjolkan diri di khalayak ramai.

Kedua-dua posisi tidur terlentang ini agak kurang selesa pada waktu malam kerana posisi ini boleh menyukarkan tidur, menambah dengkur dan komplikasi bernafas, serta mudah dapat refluks asid perut. Namun begitu, tidur terlentang dapat mengurangkan tekanan ke atas bahu, leher dan tulang belakang, terutamanya tanpa bantal.

Tidur pada posisi ini juga dapat mengurangkan kulit berkedut dan menyokong payudaya pada kedudukan yang betul.

Posisi tidur terlentang juga pernah dilakukan oleh Nabi Muhammad SAW seperti yang terdapat dalam hadis berikut:

"Daripada Abbad bi Tamim, daripada bapa saudaranya, bahawasanya Rasulullah SAW tidur terlentang di Masjid sambil meletakkan satu kaki diatas yang lain." (HR Bukhari dan Muslim)

6. Posisi meniarap

Tidur meniarap dengan tangan dikembangkan di kiri dan kanan merupakan posisi yang paling tidak selesa. Posisi tidur seperti ini meratakan lengkung semulajadi tulang belakang yang mana akan menambah sakit belakang dan leher. Kebaikannya cuma memudahkan berdengkur dan tidur lena.

Orang yang biasa tidur dengan posisi ini selalunya tidak mampu menangani cabaran yang banyak dalam satu-satu masa, mempunyai perasaan ingin tahu dan sukar mengawal perasaan.

Bagi orang Islam, tidur meniarap ini adalah dilarang, seperti dinyatakan dalam hadis berikut:

“Nabi melihat seorang lelaki tidur sambil meniarap, lantas beliau berkata: Inilah cara berbaring yang dibenci Allah.” (HR At- Tirmidzi)

Saat Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam melihat seorang sahabatnya yang tidur meniarap, Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam mengejutnya seraya bersabda: “Bangunlah! Ini ialah posisi tidur yang dibenci oleh Allah.” (HR Bukhari)

asal:  sitik's
Sumber

Cara Nak Kuruskan Badan

Tip Mudah Kurus
Jom baca sedikit info dan cara untuk nak kuruskan badan anda!!

Kawal kuantiti pengambilan makanan anda kerana kandungan metabolisme badan akan menurun mengikut kandungan kalori yang berada di dalam badan. Semakin kurang pengambilan kalori maka semakin menurun kadar metabolisme badan anda seimbang dengan kadar kalori yang berada di dalam tubuh anda.
Kuantiti makanan yang banyak dan berlebihan akan menyebabkan kandungan kalori yang tinggi di dalam tubuh anda. Kemampuan metabolisme dalam tubuh pula tidak meningkat walaupun kandungan kalori dalam badan anda meningkat. Metabolisme tidak akan mampu bergerak aktif untuk melakukan proses pembakaran lemak dan kalori yang berlebihan. Inilah di antara punca-punca pertambahan berat badan boleh berlaku.

Pilihan jenis makanan yang memainkan peranan penting di dalam menentukan kadar kalori. Sebaiknya pilihlah makanan yang mengandungi lebih protein berbanding kalori, ini kerana tenaga yang dihasilkan adalah dari sumber protein dan keperluan kalori adalah sedikit sahaja iaitu 2000kal sehari. Antara makanan yang perlu amalkan ialah sayuran hijau kerana kandungan proteinnya dalah tinggi dan rendah kalori. Ia juga tinggi khasiat dan mampu membantu dalam sistem pencernaan anda. Kurangkan pengambilan nasi (kuantiti yang sedikit) di dalam setiap hidangan anda.

Anda boleh mengambil kuantiti makanan dengan banyak jika makanan tersebut berserat serta tidak mengandung kalori/kalorinya sangat rendah. Contoh makanan yang rendah kandungan kalorinya seperti buah-buahan tapi AWAS buahan yang mengandungi kandungan gula yang tinggi tidak digalakkan diambil secara berlebihan. Tetapi sekiranya anda jenis yang suka makanan berat anda bolehlah mengambilnya dengan menyekat kuantitinya sahaja. Makan dengan kadar yang kerap dan sedikit boleh membantu memudahkan anda untuk kurus.Kawal/Elakkan makanan berlemak dan berkalori tinggi di dalam menu makanan harian anda. Sekiranya anda jenis yang suka menguyah atau asyik lapar cuba petua ini. Minum segelas air apabila berasa lapar tetapi sekiranya rasa lapar itu tidak hilang anda sememangnya lapar, jadi anda perlulah mengambil sedikit makanan bagi mengatasinya. Jangan pula makan berlebihan.


Menahan nafsu makan juga banyak membantu anda untuk kurus. Menahan nafsu bukan sahaja tertumpu kepada kuantiti makanan tetapi juga merangkumi kehendak dalam memilih jenis makanan untuk dimakan. Sewaktu perut kosong/kelaparan pelbagai jenis makanan terbayang di minda anda bukan? Jadi cuba kawal nafsu anda dengan bijak memilih keperluan makanan berbanding kehendak hati anda. Pilih untuk mengawal kuantiti, kandungan kalori dan juga keperluan untuk tenaga anda sahaja. Makan untuk hidup bukan hidup untuk makan. Susun menu makanan harian anda seperti melakar jadual pemakanan. Ini juga dapat membantu anda mengawal bajet perbelanjaan anda. Jimat bukan? Dua dalam satu! JIMAT dan KURUS.

Jadualkan hidangan menu makan tengahari dan malam anda juga boleh membantu anda untuk lebih berdisiplin dalam menjamin proses menurunkan berat anda berjaya. Variasikan hidangan agar seimbang dan bersesuai dangan bajet anda. Cara ini dapat membantu anda mengawal nafsu anda dalam memilih makanan terutamanya makanan yang dibeli. Disiplin adalah sangat penting dalam merancang dan menjalankan pemakanan mengikut jadual ini. Tidak salah anda mengubahnya di saat akhir tetapi harus diingat kuantiti kalori masih perlu dikawal.

Pengamalan makan makanan tambahan/suplemen boleh membantu anda mendapat zat yang seimbang dan secukupnya. Bimbang juga dengan menyekat kuantiti makanan dalam masa yang sama zat keperluan badan anda juga tersekat. Jadi makanan tambahan mampu menampung kekurangan zat kesan dari pengawalan makanan seperti yang disarankan dia atas. Pengambilan makanan tambahan juga boleh membantu anda kekal cergas dan bertenaga. Tidak timbul masalah lemah badan dan tidak bertenaga sekiranya anda mengambil makanan tambahan di dalam menu diet harian anda. Kadar metabolisme badan anda juga boleh ditingkatkan dengan pengambilan makanan tambahan/suplemen seperti yang dicadangkan.

Cadangan makanan tambahan/suplemen:

Lecithin- membantu meningkatkan kadar metabolisme badan.

Omega Guard - bertindak seperti lecithin (lebih cepat) dan menyokong fungsi jantung anda

HerbLax - membantu meningkatkan fungsi usus juga menyingkir sisa yang tidak diperlukan badan anda bagi membantu penyerapan nutrein pada tahap optimum

Alfalfa - bertindak untuk menyokong sistem dalaman anda termasuk sistem pencernaan anda di samping membekalkan nutrien kepada tubuh anda

VitaLea - multivitamin yang mampu membekalkan keperluan zat kepada tubuh anda. Zat yang terkandung dalam 2 biji vitalea umpama 40 hidangan lauk

ESP - membekalkan tenaga segera (kandungan protein yang tinggi) dan membekalkan zat tambahan kepada tubuh anda. Kandungan soyanya juga boleh mencantikkan kulit

Cinch - mengekalkan anda agar sentiasa bertenaga dan memberikan rasa kenyang berpanjangan, membantu membentuk tubuh badan idaman anda

Norhafizah MK|sms/whatsapp/call:019 984 7340 | facebook: fizzcare | page: nutricantikblog